Õppereis Lääne-Eesti piirkonda 03.08-04.08.22

Projekti „Viru Leader võrgustiku tugevdamine“ raames toimunus õppereis Lääne-Eesti piirkonda 03.08-04.08.22

 

KOLMAPÄEV, 3. august

11.00-11.50 Nõva Püha Olevi kirik

Kohtume koguduse liikme Silja Silveriga, kes tutvustab maja ajalugu ja ellu viidud tegevusi. Väga südamlik kohtumine ning huvitav esitlus ja sinna juurde kuuluvad legendid ja uskumused. Kirik on saanud ka LEADER toetust.

12.30-14.00 lõuna Noarootsi Lokaalis, kus kohaliku toidu kasutamisest toitlustusettevõttes, külapoe pidamisest räägib omanik Ebekai Härm. Oma pealehakkamise ja ettevõtlusega on pererahvas sütitanud suuremat osa kogukonda ning kohalikega tehakse koostööd nii tooraine hankimise kui ka tööjõu osas. Noarootsi Lokaal on saanud mitu Leader toetust, näiteks köögi inventarile.

14.20-15.20 LASi maja

LASI maja seisis aastaid tühjana, hoone sai 2018. aastal Eesti Vabariigi sajandaks sünnipäevaks uue hingamise. Maja korrastamisel säilitati teadlikult vana trepikoda ja trepp, mille äratundmisrõõmu tunnevad mitmed põlvkonnad. Nüüd tegutseb vanas koolimajas noortekeskus ja avaras mängutoas toimetab beebikool. Seal peetakse koolitusi ja laatu, korraldatakse kontserte ja kinoõhtuid ning tegutseb suvekohvik.

LASi maja ajaloost, Oru kandi külade ümarlaust, Linnamäe Arenguseltsi tegevusest räägib Elle Ljubomirov. Tegemist on nn sädeinimesega, kes on palju panustanud oma aega kogukonna elu paremaks muutmiseks. Teinud palju eeltööd selleks, et projektid positiivse otsuse saaksid ning panustanud väga palju energiat, et kogukonna ideed jõuaksid lõppeesmärgini. Piirkond on saanud mitmeid LEADER toetusi näiteks LASI maja kõrval oleva Oru spordisaali ja jalkaväljaku rajamiseks.

15.30-16.15 Taebla Villakamber

Kohtumine pererahvaga, kes tutvustavad oma tegemisi. Saanud  LEADER rahatuse villatöötlemismasinate soetamiseks. Seoses sellega saab perenaine teostada oma unistusi ning teha käsitööd. Teevad enamsti tellimustöid. Kohapeal tehakse lõnga ning valmistatakse villa tekke ja patju. Kõrvalprojektina hakkasid tegelema ka teppimisega, mis võimaldas sortimenti laiendada.

16.30-17.00 Haapsalu O.T.T talupoe külastus ja tutvustus.

Hea näide sellest kuidas ühest väikesest mõttest areneb suur. Algselt oli plaan teha pisike poe nurgake kus müüa kohalikku tootja toodangut. Tänaseks on poe kaks tuba täis erinevat käsitöö ja mahe produkte nii kohalikult tootjalt, kui kaugemalt. Nagu külastus ka näitas, siis tarbijaid jagub. Kui algselt toimis pood ainult aktiivsete inimeste tööjõul, kes ilma tasuta seal vahetustega müümas käisid, siis tänaseks on pood püsivalt avatud ja kuna nõudlus oli suur siis on seal olemas ka palgatöötaja.

17.00-18.00 KOLK Brewery tutvustus ja degusteerimine.

Kohtumine omanikuga Peeter Kolk, kes annab ülevaate kuidas ta selle ärini jõudis, milline oli tema teekond ja kuidas valmivad tänased lõpptooted. LEADER rahadega on soetatud tootmisseadmed, millega tõsteti keskkonnasäästlikkust ja pruulikoja konkurentsivõimet.

Peeter valab testimiseks väja erinevaid jooke ning kõik saavad valida oma lemmiku.

18.30-19.00 Ööbimine Roosta Puhkekülas check-in ja majadesse sisseseadmine.

19.00 õhtusöök Roosta restoranis. Jätkub meeleolukas õhtu koos kitarrimängu ja lauluga.

 

NELJAPÄEV, 4. august

10.10-11.00 Risti Loomemaja

Kohtume loomemaja perenaise Tiina Ojamäega. Kes tutvustab loomemaja ajalugu ning protsessi kuidas on jõutud praeguse tulemuseni. Hea näide kogukonna projektist, kus pidevalt on oma tegutsemiskeskkonda parandatud selleks, et oma tegevusi oleks mõnusam ellu viia. Tänaseks on taastatud vana hoone, kus toimuvad erinevad õpitoad ja käsitööringid. Vastvalmis ka seminaride ruum, mida on võimalik välja üürida, et maja ülelpidamiskulusid katta. Liiguvad selles suunas, et tegemist oleks  null energia majaga. Maja on kogukonna liikmetele avatud ning saavad seal käia oma loomingulisi andeid väljendamas, kes koob vaipa, kes maalib, kes osaleb savitoas.

11.15-12.15 Eesti Seenefarm

Eesti Seenefarm sai alguse aastal 2019 kui Tanel rännakutelt Eestisse naasis. Pagasis hulk teadmisi ning oskusi, ei saanud neid rakendamata jätta. Nii alustaski ta seenekasvatusega oma talus, maakeldris. Tänaseks on nad kasvanud suuremaks kui ainult väike ettevõte ning kolinud termo-konteineritesse Kullamaal. Kasvatavad gurmee- ja söögiseeni eestimaisel toorainel. Tooraineks kasutavad puidutööstuse jääke- saepuru ning viljakoristus jääke- põhku. Kasvatavad söögi – ja gurmee seeni: austerservikuid ja lõvilakka. Testimisel on ka uued põnevad seenesordid mis samuti peagi peaksid tarbijani jõudma.

12.30-13.30 Anne Tuuliku vibulaskmine

Neil on harjutusväljak, 14 laskmismärgiga viburada ja 18 aastat vibulaskmise korraldamise kogemust. Viburajal saab tabada pabermärke ja 3D märke (loomade ja lindude kujud).

Saabudes kiire tutvustus ning kohe asutakse toimetama, antakse varustus kätte ja liigumegi harjutusväljakule. Peale harjutusi läheb omavaheliseks mõõduvõtmiseks ning saame erinevaid sihtmärke tabades punkte koguda.  Osalejad on väga elevil ja kõik annavad oma parima. Juhendaja Anne annab kõrvalt veel oma näpunäiteid kuidas saada maksimaalsed punktid ning millele tähelepanu pöörata.

13.50-14.50 Lõuna Humalapesa kohvikus

 

Reisikiri piltidega

 

Jäta tagasiside

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga